Voornaam veranderen in de US: Hoe werkt het?

Er zijn verschillende redenen waarom iemand zijn voornaam wil veranderen. Het proces van legaal je naam veranderen in de USA omvat meestal het indienen van een verzoekschrift om je naam te veranderen en het gebruiken van je nieuwe naam.

Stappen om je naam wettelijk te veranderen

 1. Dien een verzoekschrift in om je naam te veranderen door een formulier voor naamsverandering in te vullen, een bevel om redenen te tonen voor het wettelijk veranderen van je naam, en een vonnis om je naam wettelijk te veranderen.
 2. Breng deze formulieren naar de griffie van de rechtbank en dien ze in, samen met de vereiste indieningskosten van je staat.
 3. In de meeste gevallen zal een rechter of magistraat je formulieren bekijken en de naamsverandering toestaan.
 4. Sommige staten vereisen een formelere bekendmaking voordat je je nieuwe naam gebruikt, wat eenvoudig gebeurt door een bericht in de plaatselijke krant te plaatsen.
 5. Gebruik je nieuwe naam.

Je nieuwe naam gebruiken

Het belangrijkste wat je moet doen om je naam legaal te veranderen is je nieuwe naam gaan gebruiken. Dit kun je doen door:

 • Jezelf voor te stellen met je nieuwe naam
 • Formulieren en aanvragen onder je nieuwe naam in te vullen
 • Je familie en vrienden te vertellen dat ze je alleen nog met je nieuwe naam mogen aanspreken
 • Je school, werkgever, en andere instellingen op de hoogte brengen van je nieuwe naam (sommige instellingen kunnen wettelijke documentatie van je naamsverandering nodig hebben).

Ga na wat de vereisten in je staat zijn door de website van je staatsoverheid te bezoeken of je griffier te bellen.

In de meeste staten is het een vrij eenvoudig proces om je naam via de rechtbank te veranderen. Op de meeste websites van de staatsoverheid staan zelfs formulieren online die je kunt afdrukken en gebruiken. De vragen op de formulieren zijn heel eenvoudig en kunnen gaan over je oude naam, nieuwe naam, sofi-nummer, de reden van je naamsverandering, en een belofte dat je je naam niet verandert om schulden of strafrechtelijke aansprakelijkheid te ontlopen.

Kan ik mijn naam veranderen in wat ik maar wil?

Doorgaans mag je wettelijk je naam veranderen in elke naam die je maar zou willen, hoewel de huwelijkswetten van de staat ook wat extra juridische aanwijzingen kunnen geven. Er zijn echter enkele uitzonderingen. Zo kun je bijvoorbeeld niet:

 • Je naam veranderen om schulden te ontlopen of je te onttrekken aan strafrechtelijke aansprakelijkheid
 • Je naam veranderen om een misdrijf te plegen
 • Je naam veranderen met de bedoeling te misleiden, wat meestal inhoudt dat je de naam van een beroemd persoon neemt (rechtbanken staan dit meestal niet toe, tenzij je een overtuigende reden hebt die geen verband houdt met de beroemde persoon of het gebruik van zijn of haar naam)
 • Kies een verwarrende naam die cijfers of leestekens bevat (hoewel sommige rechtbanken hebben toegestaan dat mensen de cijfers spellen, bijvoorbeeld “Seven” in plaats van “7”)
 • Kies een naam die intimiderend, beledigend of obsceen zou zijn, of een racistische scheldwoord is

Wat zijn de meest voorkomende redenen waarom mensen hun naam veranderen?

Huwelijk en echtscheiding zijn gemakkelijk de meest voorkomende redenen waarom mensen hun naam veranderen. In het algemeen is, als je je naam verandert na een huwelijk, een huwelijksakte het enige dat je nodig hebt. Een echtscheidingsvonnis is alles wat je nodig hebt om je naam na een echtscheiding weer te veranderen.

Geplaatst in Blogs.