Online testament opstellen? Vermijd deze valkuilen

Het opstellen van de eenvoudigste testamenten kan veel geld kosten, afhankelijk van waar je woont en de juridische adviseur die je hebt gekozen. Meer ingewikkelde testamenten kunnen enkele duizenden euro’s kosten.

De kosten voor het online testament opstellen zijn laag (vanaf 250 euro). Maar voordat u aan boord springt en start, vraag uzelf dan het volgende af:

Is uw gezinssituatie eenvoudig?

Online testamenten zijn meestal goed voor een alleenstaande met weinig bezittingen of een koppel zonder kinderen. Meer dierbaren kan meer complicaties met zich meebrengen. Vervreemde broers en zussen, tweede huwelijken of jonge kinderen vereisen specifieke taal om mogelijke onenigheid tegen te gaan.

Zijn uw financiële zaken in orde?

Als uw bezittingen een onjuiste titel hebben of als uw vermogen belastbaar is bij overlijden in de staat waar u woont, kan uw situatie te ingewikkeld zijn voor deze aanpak. Als uw nalatenschap belastbaar is, kunnen meer gepersonaliseerde documenten worden opgesteld om belastingen te besparen, waardoor er meer geld overblijft voor uw erfgenamen.

Heeft uw vertrouwenspersoon de kennis en vaardigheden om de aanwijzingen in het testament uit te voeren?

Executeur zijn is geen eenvoudige taak. Zelfs met een eenvoudig testament zijn er details te regelen en moet er een boekhouding worden bijgehouden.

Als u deze vragen met ja beantwoordt, kan een online dienst niet alleen op een kosteneffectieve maar ook op een efficiënte manier in uw basisbehoeften voorzien.

Waar moet u beginnen?

Veel van deze goedkope diensten bestaan al jaren, zoals Nunotariaat.nl en nationalenotaris.nl. Zoek er een die goede beoordelingen heeft van klanten.

De meeste worden geleverd met duidelijke, begrijpelijke aanwijzingen. Ze zijn geschreven door een nationaal team van juristen, waaronder juristen die bevoegd zijn om testamenten op te stellen in uw staat. Velen hebben zelfs advocaten in dienst voor vragen. Sommige bieden maandelijkse abonnementsdiensten aan, die de meeste mensen niet nodig hebben en een onnodige uitgave toevoegen.

Het moeilijkste voor velen is het onder ogen zien van hun eigen dood en het beantwoorden van essentiële vragen. De volgende zijn struikelpunten:

  • Aan wie laat ik mijn vermogen na?
  • Wie zal mijn executeur zijn?
  • Is er een persoonlijk bezit dat ik aan een bepaalde persoon wil nalaten?
  • Wat wil ik dat er gebeurt met mijn online aanwezigheid: sociale media, e-mailaccounts en websites?

Door deze uitdaging schuiven sommigen het proces voor zich uit of vertragen het – of stoppen er helemaal mee. Toch blijf ik van mensen horen hoe goed ze zich voelen als ze eenmaal een testament hebben gemaakt. Ze kunnen doorgaan met hun leven en weten dat hun familie en vrienden een plan hebben.

Geplaatst in Blogs.